torstai 9. toukokuuta 2013

Opiskelusta

Tänään sataa taas kaatamalla. Toissapäivänä oli lämmintä ja aurinkoista, ihmiset kaduilla hellemekoissa ja rannalla bikineissä, joten täytyy kyllä myöntää, ettei Britannian säätila ole sen tasaisempi kuin Suomenkaan. Kaikki vuodenajat voi kokea saman viikon aikana.

Ajattelin näin viimeisten kolmen viikon kunniaksi ryhdistäytyä hieman ja kirjoitella käytännön juttuja, joista tuleville vaihtareille voi olla hyötyä. Tänään siis: yliopistomaailma Britanniassa ja erityisesti Aberystwythissä! En tiedä aiheesta kovin laajalti, mutta enemmän kuitenkin kuin Suomesta lähtiessäni, ja se tarkoittaa, että oletettavasti enemmän kuin suurin osa lukijoistani, suomalaisia kun olette.

Suomessa yliopisto on keskimäärin viiden vuoden juttu. Mututuntumalla heittäisin, että suurin osa aloittaa opintonsa siinä kahdenkympin tienoilla. Opiskelu ja työelämä lomittuvat usein jollakin tavalla, ja valmistuessa ollaan jo melko aikuisia maistereita.

No, Britanniassa ei mene ihan näin. Ensinnäkin, lukiosta valmistutaan vuotta nuorempina kuin Suomessa. Yliopistossa ensimmäistä vuotta opiskelevista suurin osa on nyt siis vuosikertaa -94. Toinen merkille pantava seikka on, että täällä perustutkinto on kandia vastaava. Opiskelijat siis valmistuvat kolmen vuoden opiskelun jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että minun ikäiseni (-92 syntyneet) britit ovat palauttaneet lopputyönsä ja siirtymässä työelämään parin kuukauden sisällä. Ajatuskin kauhistuttaa! Enhän minä itse tiedä ollenkaan, mitä haluan tehdä isona!

Toki Britanniassakin voi jatkaa opintoja maisteriksi ja siitä eteenpäin, mutta se ei ole oletusarvoista, niin kuin Suomessa. En tiedä aiheesta paljoakaan, mutta maisterikoulutus on käsittääkseni yleensä yksivuotinen ja hyvin tiivis.

Yleisesti kuitenkin kampuksella kävellessäni tunnen itseni vanhaksi, eikä ihmekään; olenhan vanhimmasta päästä. Osa opiskelijoista on selkeästi vielä teinejä. Välillä näyttää siltä, että vapautta on vähän enemmän kuin mistä osataan ottaa vastuu. Toisaalta joukossa on kyllä kypsääkin porukkaa, ei siinä mitään, ja kai tällainen yliopistojärjestelmä pakottaakin aikuistumaan kolmen vuoden aikana melko lailla.

En viitsi kirjoittaa käytännön vinkkejä yliopiston sähköpostin tai Blackboardin käyttöön, koska ainakin sähköpostijärjestelmä on käsittääkseni muuttumassa. Hyvä, nykyinen näyttää 80-luvulla suunnitellulta ja on asettelultaan harvinaisen epäystävällinen käyttäjäänsä kohtaan. Blackboard on netissä oleva järjestelmä, joka vastaa suunnilleen Jyväskylän Korppia/Koppaa/Optimaa, sillä lisäyksellä, että myös sähköisesti palautettavat työt palautetaan Blackboardin kautta, ei sähköpostilla.

Tällä hetkellä ainakin kaikki työt pitää palauttaa sekä sähköisesti että printattuna. Tästä voisin käytännön vinkkiä antaakin, koska olisin itse kaivannut selkeämpää ohjetta! Printattu versio viedään meidän laitoksella (TFTS) Parry-Williams-rakennuksen toisessa kerroksessa olevaan departmental officeen. Varsinaista toimistoa vastapäätä, eli heti portaiden jälkeen vasemmalla, on lokerot, joihin työt palautetaan. Niissä lukee kurssien nimet, joten tässä ei voi mennä vikaan. Palautettavassa työssä pitää olla täytetty kansilehti (cover sheet), johon tulee kurssin, tehtävän ja opiskelijan tiedot. Ilmeisesti ei luoteta siihen, että opiskelija itse kirjoittaisi omatoimisesti työhönsä olennaiset tunnisteet. Jos arveluttaa, siitä departmental officesta voi kysyä neuvoa. Joskus ottavat palautettavia töitä vastaankin. Ja niillä on nitoja. Ai niin, yksi jännittävä piirre vielä: deadline on merkittynä päivänä kello 12 keskipäivällä. Itse olen pyrkinyt palauttamaan tehtävät jo pari päivää etukäteen, mutta jos haluaa pelata riskillä ja jättää viimeiseen päivään, ei kannata mennä viemään työtä 16:00 tai 23:59, koska nuo ajat ovat auttamattoman myöhässä ja se tarkoittaa täällä sitä, että tehtävästä saa arvosanaksi nollan.

Paikallinen opiskelijakortti on Aber Card. Siinä on oma kuva ja nimi ja opiskelijanumero (olennainen tunniste täällä!) ja sen funktioita opiskelija-alennusten lisäksi ovat esimerkiksi kirjojen lainaaminen yliopiston kirjastoista (suurimpana Hugh Owen) ja tulostimille kirjautuminen. Jälkimmäinen ainakin tosin onnistuu myös samoilla käyttäjätunnuksilla, joilla pääsee sähköpostiin, Blackboardiin sekä Student Recordiin, jossa käydään hyväksymässä opintosuunnitelmat kurssien alussa ja selittämässä mahdollisia poissaoloja. Tulostussaldoa (print credit) voi ostaa netissä, mutta kaikkein kätevintä on hankkia sitä syöttämällä kolikoita Hugh Owenin aulasta löytyvään masiinaan.

Kurssit ovat täällä modules, eivät courses. Jälkimmäisen merkitys on laajempi, eli kannattaa muistaa käyttää oikeaa termiä, etteivät paikalliset hämmenny.

Aberissa on parikin kampusaluetta. Penglais on suurin. Sanoisin, että niistä muista ei välttämättä ole niin väliksi ottaa selvää, ennen kuin olosuhteiden pakosta. Todennäköisesti nimittäin ainakaan TFTS:n vaihtareilla ei Penglaisin ulkopuolella kursseja ole. Itselläni oli yksi Old Collegella, mutta sekin oli meille väistötila, kun ensimmäiseen ei mahtunut. Kampuksen rakennukset eivät ole erityisen kauniita, mutta alue yleisesti on miellyttävä, välimatkat lyhyitä ja järkevät reititkin ehtii oppia vähän hatarampikin suunnistaja muutaman kuukauden aikana. Eihän tämä mikään Seminaarinmäki ole, mutta välttää paremman puutteessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti